Skip to content

Developer notes

Koen Van Hulle
Het einde van een tijdperk

Het was ver terug in 2007 toen ik de eerste glimp zag van een vroege versie van Clip Manager. Tot op de dag van vandaag is het een traditie bij Lesterius om regelmatig een volledige dag samen te komen met het hele team om het laatste nieuws, technieken en trends te delen.

Het was tijdens een van deze bijeenkomsten dat een eenvoudige tool werd gedemonstreerd die het klembord van tabellen, velden, scripts, scriptstappen en layout-objecten kon opslaan. Het kon zelfs aangepaste functies opslaan, die uit de FileMaker interface werden geschraapt. In die tijd kon je nog geen aangepaste functies kopiëren en plakken in FileMaker. Een paar maanden later deelden we het met de Claris Community.

Het doel vanaf het begin was een zoektocht naar de heilige graal: herbruikbare code en modules in FileMaker.

Ik kwam in 2008 bij het ClipManager-ontwikkelingsteam om te helpen de oplossing opnieuw op te bouwen in Xojo, een cross-platform ontwikkelomgeving. Met het nieuwe ontwerp, gebaseerd op itunes, wilden we het gemakkelijker maken om herbruikbare code toe te voegen aan onze FileMaker-oplossingen. In de loop der jaren hebben we nieuwe functies geïntroduceerd, zoals zoeken en vervangen, een analyse-tool voor clips, een selector voor voorvallen, snelle toegang tot snippets, … Onze baby groeide uit tot een volwassene met meer dan 55000 regels code, 450 klassen en 4550 methoden.

In onze uitdagingen om het bouwen van oplossingen in FileMaker te vergemakkelijken, experimenteerden we met nieuwe functies die het nooit tot productie haalden:

  • Live delen van clips over het LAN via Bonjour met uw collega’s
  • Een pallet dat een lay-out, script of functie live in FileMaker Pro analyseert
  • Een visuele thema bouwer/manager
  • Sjablonen met plaatshouders: bv. een nieuwe tabel aan uw oplossing toevoegen met vooraf ingevulde velden
  • Codeblokken: een manier om automatisch een combinatie van tabellen, velden, aangepaste functies en lay-outs toe te voegen om nieuwe modules aan uw oplossing toe te voegen
  • En nog veel meer

Het beste deel van het ontwikkelen van Clip Manager, is het dromen over alle mogelijkheden die plots open liggen.  De feedback en dromen van onze gebruikers waren ook een grote motivator om de tool te blijven verbeteren en uitbreiden.

Ik kon het echter niet laten om te denken “het zou leuk zijn als dit allemaal binnen FileMaker kon worden gedaan.”

Maar doorheen de jaren is het FileMaker-platform sterk veranderd en zijn verschillende van onze dromen uitgekomen. Het begon met een aanpasbaar sjabloon voor nieuwe tabellen, alle nieuwe klembordformaten in een open formaat, de field picker, het objectenpaneel, de datamigratietool …

Tijdens de pre-release versies van FileMaker en de nieuwe open communicatie van het Claris Product Management team, konden we een glimp van de toekomst zien: het wegnemen van de moeilijkheden van een FileMaker ontwikkelaar, of hij nu een no-code, low-code of pro-code ontwikkelaar is. En wat we zagen beviel ons.

Als kers op de taart introduceerde Claris vorig jaar Add-Ons in het FileMaker platform. Met Add-Ons kunt u met een paar muisklikken kleine stukjes herbruikbare code of complete modules aan uw oplossing toevoegen. En het beste van alles is dat u deze add-ons gemakkelijk zelf kunt maken.

Deze functie beantwoordt aan de meeste verwachtingen van ons en van veel van onze klanten.

Dit liet mij voor een groot dilemma staan: verder bouwen op Clip Manager en volledig overstappen op de nieuwe ARM chipset, of mijn energie steken in alle nieuwe mogelijkheden die Claris ons vandaag de dag biedt. Mijn hart en passie liggen in de eerste plaats bij het Claris platform. Dus in die zin was de keuze simpel.

Persoonlijk wil ik alle ClipManager gebruikers bedanken voor de geweldige feedback, inspiratie en kritiek die we hebben mogen ontvangen. Dit was voor mij de grote motivator om al die jaren door te gaan.

Het einde van een tijdperk. Een nieuw begin.

  • Oplossingen op maat

    Nieuwsgierig naar wat wij kunnen doen voor jouw bedrijf?

    Lees meer

  • Lesterius helpt

    Wij bieden drie diensten

    Consultancy

    Training

    Hosting

  • Gepland Event

  • Tips en Tricks van Lesterius

    Blijf op de hoogte

    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
  • Claris Platinum Partner

You might find these articles interesting too

Maak kennis met Kurt De Jaeger, Business Unit Manager België.

Communicatie

ProgramDesign sluit aan bij de Lesterius groep!

Communicatie

Vol vertrouwen digitaal contracten ondertekenen (Evidos & Lesterius Partnership)

Developer notes

Contacteer ons