Skip to content

Meet the team

Dirk De Wilde
Claris FileMaker, een blijvende liefde voor het platform.

Wanneer je aan een werknemer die al tien jaar voor hetzelfde bedrijf -in casu Lesterius- vraagt waarom hij blijft, verwacht je woorden als ‘bedrijfscultuur’ en ‘uitdagingen’. Loïc Eeckhout echter antwoordt zonder aarzelen: ‘omwille van het platform’ – in casu Claris FileMaker. Collega en leeftijdsgenoot Kevin Van den Brande treedt hem meteen bij.

Niet dat Loïc en Kevin het in het gesprek niet hebben over bedrijfscultuur en uitdagingen, en over verantwoordelijkheid en vrijheid, maar de twee zijn informatici in hart en nieren. Na een eerste interview met Glenn en Koen, die al twintig jaar bij Lesterius (vroeger SH partners) werkten, is het nu de beurt aan Kevin en Loïc, die recent 10 kaarsjes mochten uitblazen.

De paralellen tussen beide zijn opvallend, ze wisten zelf niet hoeveel gelijkenissen ze wel vertonen. Beide werden gebeten door de informatica- microbe halverwege het middelbaar onderwijs. Vele uren sleten ze achter de computer, de ene al meer om te gamen, de andere meer om te programmeren. Een hogere studie toegepaste informatica en IT-management was dan ook het logische gevolg.

Ook de eerste job werd gekozen zonder veel nadenken. Een mooie aanbieding via een headhunter, en beide kwamen, met enkele maanden verschil, binnen bij Lesterius. Op dat moment nog met een houding van we-zien-wel, ‘het is toch maar een eerste job’.

Tien jaar later zitten ze nog steeds bij dat eerste bedrijf, en wel met een pak ervaringen rijker. ‘Ik ben gebleven omwille van het platform. Claris FileMaker kan oneindig veel. Wat we op school leerden, kan FileMaker tien keer sneller. Zo kunnen we snel bedrijven helpen’, zegt Loïc. Kevin beaamt: ‘Claris FileMaker is inderdaad heel sterk, makkelijk en bereikt snel resultaten’.

Loïc is eerder gericht op kleinere projecten, op het direct oplossen van concrete problemen van klanten. Kevin zit meer op grote projecten, dikwijls gelinkt met web-technologie. Hij koppelt de mogelijkheden die FileMaker biedt, aan bedrijven, aan de mogelijkheden van het internet.

Co-Creatie

Cruciaal in de manier van werken van Lesterius is het concept co-creatie. Lesterius-medewerkers zijn geen programmeurs die op hun eentje aan een opdracht werken en x weken later een computer programma afleveren. Hier spreken we over consultants die samen met de klant bekijken wat er moet gebeuren en dat samen ontwikkelen.

Loïc: ‘Vanaf dag één heeft de klant bij ons toegang tot de applicatie die we ontwikkelen’. Kevin: ‘Iedere dag is er contact en overleg’. Beide benadrukken het belang van opleiding. Hoe meer de klant weet over Claris FileMaker, hoe meer mogelijkheden hij zal zien, hoe beter de vragen die hij kan stellen, hoe beter de oplossing zal zijn.

Door samen met de klant de oplossing te co-creëren, staat een Lesterius consultant ook dichter bij de werknemers van de klant dan bij zijn eigen collega’s. Voor corona werd heel veel bij de klant gewerkt, nu wordt veel van thuis gedaan, in nauw contact met de klant. ‘Dit geeft een vrijheid en eenverantwoordelijkheid die je in een andere job dikwijls niet hebt’, aldus Kevin. Loïc verduidelijkt: ‘Wat goed is voor de klant, is goed voor Lesterius’.

Corona

Corona is een gebeuren met vele tentakels en gevolgen. Het meest concrete en meest onmiddellijke was natuurlijk dat er op een andere manier moest gewerkt worden. Dit korte termijneffect heeft echter ook lange termijneffecten: de digitalisering die al aan de gang was, wordt versneld en uitgebreid. Bedrijven die de kat uit de boom keken, moeten nu volop aan de bak om mee te kunnen in de nieuwe tijden.

De keerzijde van de corona-medaille was wel dat gedachte-uitwisselingen met klanten en/of collega’s niet fysiek konden gebeuren. Ook de mogelijkheden om opleidingen of congressen fysiek bij te wonen, waren tijdelijk
weg. De alternatieven die werden opgebouwd, zijn goed maar kunnen niet alles vervangen.

Bijblijven is natuurlijk een uitdaging. Gevraagd naar de evolutie die ze zagen in hun tien jaar bij Lesterius, verwijzen beide naar de technologische mogelijkheden die enorm zijn toegenomen. ‘Claris FileMaker blijft natuurlijk een tool voor intern gebruik bij bedrijven, maar de mogelijkheden zijn exponentieel gegroeid. Waar Claris FileMaker vroeger apart stond, is het nu geïntegreerd in websites, in boekhoudpakketten, …’

‘Daardoor wordt onze kennis ook breder. We moeten niet alleen onze producten kennen, maar ook onze klanten kunnen adviseren. We gaan onze klant geen tien dagen aanrekenen voor de ontwikkeling van een eigen product, wanneer we hem op twee dagen kunnen koppelen met een goede bestaande tool’, aldus Kevin.

Loïc heeft dezelfde visie over hoe de technologie zich zal ontwikkelen de komende jaren. ‘Low code zal zich doorzetten. Er is niet altijd codering nodig, je kan een bedrijf koppelen met fantastische tools die al bestaan.’ ‘Blockchain en crypto zullen zich doorzetten. Steeds meer wordt digitaal en virtueel. En wie zegt ‘digitaal’, zegt ‘data’. En daarin kan FileMaker een belangrijke rol spelen.’

Kevin en Loïc kunnen de gamende en programmerende pubers van vandaag dan ook geruststellen: ‘Als je gebeten bent, als je passie hebt, kan je niet verkeerd doen, er zijn zoveel mogelijkheden in IT. Er zijn zoveel technologische mogelijkheden, durf dan ook je horizon te verruimen.’

 • Oplossingen op maat

  Nieuwsgierig naar wat wij kunnen doen voor jouw bedrijf?

  Lees meer

 • Lesterius helpt

  Wij bieden drie diensten

  Consultancy

  Training

  Hosting

 • Gepland Event

 • Tips en Tricks van Lesterius

  Blijf op de hoogte

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
 • Claris Platinum Partner

You might find these articles interesting too

ProgramDesign sluit aan bij de Lesterius groep!

Communicatie

Integreer Claris met PostNL: Bereik uw klanten beter

Developer notes

Guten Tag, wir sind Lesterius.

Corporate News

Contacteer ons